ZAV – výuka psaní na klávesnici

Nedávno jsem řešil v článku Psaní všemi deseti, jaké výhody můžete očekávat od psaní všemi deseti. Rozebral jsem, proč je dobré znát prstoklad a uvedl jsem program, na kterém se prstoklad velice rychle naučíte. Tím programem byl ZAV a jelikož na něm píšeme ve škole, tak s ním mám mnoho zkušeností.

ZAV si můžete stáhnout na oficiálních stránkách www.zav.cz, na kterých je vydáván jako shareware. K dispozici tedy máte několik cvičení na vyzkoušení (v základní verzi 87 cvičení) a pokud se vám program zalíbí, můžete si na něj zakoupit licenci. Autorem programu je Jaroslav Zaviačič, který se stal v roce 1967 vicemistrem světa v psaní na klávesnici. Autor tedy moc dobře ví jaké postupy použít.

Hned v prvních deseti cvičeních se naučíte ovládat základní řadu a pochopíte, proč zrovna na písmenech F a J jsou „takové ty hrbolky“. Ze začátku sice budete psát nesmyslné texty – písmena v libovolném pořadí za sebou. Může se vám to zdát težké a nesmyslné, ale když už umíte psát a nedělá vám problém koukat pouze do monitoru a psát bez neustálé kontroly klávesnice, bude to pro vás hračka. Když už umíte více písmenek, začnete psát normální slova.

ZAV - výuka psaní na klávesnici

Výuka probíhá jednoduchým způsobem. Když se učíte nové písmenko, je stručně popsáno jakým prstem se mačká. Po vyzkoušení písmenka následuje další cvičení – mačkání různých písmenek do rytmu. Potom už konečně nastupují běžná cvičení. Některá jsou ale netradiční.

Občas si budete muset dát pod lokty „kotouče“ nebo třeba tácky od piva, abyste měli lokty u těla. Budete opisovat z papírových předloh, které si položíte před sebe vedle monitoru. Velmi neoblíbená (alespoň u nás ve škole) je kontrola prstokladu, jelikož počítač není natolik inteligentní, aby zjištoval jestli C píšete prostředníčkem nebo R ukazováčkem, a proto musíte někoho požádat o kontrolu svého prstokladu. Zajímavé je také psaní ve vzduchu, při kterém zmáčknete enter, píšete si ve vzduchu text a po jeho napsání znovu zmáčknete enter. Pokud máte chuť podvádět, nepodaří se vám to, počítač pozná, jestli jste enter zmáčkli moc brzy nebo moc dlouho.

Nejedná se o styl výuky cvičení po cvičení, ale když budete psát dobře a nebudete mít ani jednu chybu ve cvičení, můžete postoupit rovnou i o 6 dopředu. To je celkem dobrá motivace – muset si dávat si pozor na to, co píšu a jestliže to bude dobrě, jsem odměněn a postupuji hodně dopředu. To samé ovšem funguje i opačným směrem.

Program ZAV mohu doporučit všem, kteří se chystají naučit se na klávesnici psát všemi deseti. Hlavně se používá ve školách a to je dobře, protože každý uživatel PC by měl mít základní klávesnicovou gramotnost.

Komentáře: 25

  1. Předmět technika administrativy nebo jak se to jmenovalo, jsme loni měli také. Můžu s klidem říct, že jsem s učením skončil někde u diakritiky a dodnes píšu stylem 2-3 prsty s neustálým díváním na klávesnici. Někdy, když si zhasnu světlo a nechce se mi luštit, které písmeno mačkám sice zkouším psát všemi deseti, ale asi by jsem potřeboval prstoklad oživit. Jediný problém je, že se mi nechce a pokud mě k tomu nedonutí nějaká učitelka, asi se to nikdy pořádně nenaučím :-). Na druhou stranu mi moje rychlost psaní vyhovuje a alespon se při psaní nemusím soustředit na to, jaké písmeno mačkat, ale spíše na to, co píšu…

  2. Nevim jestli ve škole máte nějakej rychlokurz, ale trocha píle doma by neuškodla. Kdybys trénoval pořádně tak od minulýho článku (cca 14 dní) umíš celou klávesnici biť né tak rychle, ale máš jí v paměti

  3. ono si to hrozně kazim programováním 🙂 to je samá závorka, pořád překlapávat klávesnici… ale je to věc kterou bych chtěl fakt umět…

  4. @marek: tohle jsem si říkal taky :-), se slovy už se těším až to budu umět mě to prvního půl roku celkem bavilo

  5. Z program který mě naučil psát považuji ICQ. To je už ovšem taky nějaký ten pátek!

  6. @Kenn: To já už píšu celkem slušně, ale je pravda, že kdyby mě ve škole nenutili, tak bych se do toho sám nepustil.
    @Evča: Já vím, měl bych s tím něco dělat. 🙂

  7. Jo, jo taky ve škole ZAVujeme. Btw. Ta shareware verze má 87 cvičení nedávno sem ji u sebe na PC dokončila ;). Jak už tu padlo nejvíc mě naučili psát programy jako QIP, ICQ, MSN… Takže dá se říct, že mi ani nedělá problém psát na klávesnici i bez dívání ;).

  8. Tak já jsem se přes tento program taky učil. Skončil jsem u 3. třídy, pak už jsem na to neměl moc času, ale na naučení se všemi deseti jsou stejně pouze první dvě třídy. Ty další jsou už hlavně pro pro zrychlování. Jenom se mi zdá trochu blbost to s těmi ktouči pod ruku. Nikdy jsem si je tam nedával. 😀 A naučil jsem se to do dvou měsíců. Jsem psal každý na tom programu. 😀 Jinak tím jak píšu, tak už se mi taky zmizelo pár písmenek na klávesnici. A notebooku už začínají taky mizet. 😀

  9. Tak nás na střední „učili“ psát v programu ATF. U mě byl ale problém v tom, že jsem už v té době psala rychle a bez chyb, ale ne všemi deseti, nybrž osmi (což píšu pořád). Učitelka se mi marně snažila „srovnat“ prstoklad, ale nakonec uznala, že to nemá cenu – psala jsem nejlíp ze třídy, tak mi dala pokoj. 🙂

  10. This ZAV is very very very very very very schon und faine machine ola las vegas. Naturlich is und sehr gross ung ano je super ,bat ja nejsom dievecka ale spasiba. Ja som svaty vaclav hospodine pomiluj ny co ty kravo smrkas ne vole ja tukam.

  11. aho jkatkto tady není zav vyukya je m iteprv 11 hledam to tu hahaha co jak to žeto tu není haha vyjste tady blbci ha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *